Búzacsíráról röviden: A búzacsíra vitaminokban (pl: E-, B vitamin, karotin) és ásványi anyagokban (pl: vas, cink, magnézium) gazdag élelmiszer. Antioxidánsokban gazdag. Mivel nagyon egészséges, ezért én szinte másodnap adok a babáknak.
Gyümölcsös változatok:
Hozzávalók: 1 közepes alma, 1 banán, 1 citrom vagy 1 narancs kifacsart leve, 1 tk szárított búzacsíra, 3 ek kukoricapehely, 1 db zabfalatok keksz reszelve (10-12 hónapos kortól)
Almát lereszelem, banánt összetöröm, majd a citrom vagy narancs kifacsart levét hozzáadom. Ezután belerakom búzacsírát, zabkekszet és kukoricapelyhet, majd ázni hagyom 5-10 percig.
Akkor is nagyon laktató és finom, ha egy evőkanállal kevesebb kukoricapelyhet rakunk bele, helyette reszelt trappista vagy még jobb a Pannónia sajt, illetve 1-2 ek kanál túró.
Akkor is nagyon laktató és finom, ha egy evőkanállal kevesebb kukoricapelyhet rakunk bele, helyette reszelt trappista vagy még jobb a Pannónia sajt, illetve 1-2 ek kanál túró.
Főzelék sűrítéséhez is kiváló a búzacsíra, de húsos vagy hús nélküli vagdaltba (pl. csircseriborsó, vöröslencse) vagy fasírtba is rakhatjuk.
Karobos tönkölydara-puding (12 hónapos kortól)
Hozzávalók:
teljes kiőrlésű tönkölydara,
szárított búzacsíra,
karobpor,
szezonális gyümölcs (pl. alma, körte, barack apró kockára vágva)
nádcukor vagy kevés méz
pici só
Elkészítés:
A tönkölydarát karobos vízben megfőzzük, csipet sóval ízesítjük. Miután egy kicsit kihűlt teszünk bele búzacsírát, gyümölcsöt.
Tanácsok:
Ha pici sót teszünk a hasonló jellegű édességekbe, kevesebb nádcukor vagy méz kell használnunk és az édes íz is jobban érezhető.
teljes kiőrlésű tönkölydara,
szárított búzacsíra,
karobpor,
szezonális gyümölcs (pl. alma, körte, barack apró kockára vágva)
nádcukor vagy kevés méz
pici só
Elkészítés:
A tönkölydarát karobos vízben megfőzzük, csipet sóval ízesítjük. Miután egy kicsit kihűlt teszünk bele búzacsírát, gyümölcsöt.
Tanácsok:
Ha pici sót teszünk a hasonló jellegű édességekbe, kevesebb nádcukor vagy méz kell használnunk és az édes íz is jobban érezhető.
Hozzávalók:
30-35 dkg málna (húsleveses szűrőn törjük át a babának)
1 liter rizstej
2-3 ek. zabpehely
3 evőkanál tejszín/
őrölt fahéj
ízlés szerint méz, juharszirup vagy barna cukor
2 evőkanál szárított búzacsíra
30-35 dkg málna (húsleveses szűrőn törjük át a babának)
1 liter rizstej
2-3 ek. zabpehely
3 evőkanál tejszín/
őrölt fahéj
ízlés szerint méz, juharszirup vagy barna cukor
2 evőkanál szárított búzacsíra
Elkészítés:
A rizstejet egy lábasban feltesszük a tűzhelyre az egész fűszerekkel együtt, felforraljuk majd kb 10 percig kis lángon főzzük, majd kivesszük a fűszereket. Ezalatt a málnát összeturmixoljuk vagy botmixerrel pürésítjük, majd egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy eltávolítsuk a magokat. A rizstejet kihűtjük és összekeverjük a málnával, a tejszínnel, mézzel, beletesszük a zabpelyhet és az őrölt fahéjat, majd az egészet összeturmixoljuk. Betesszük a hűtőbe kb. 1 órára. Búzacsírát belekavarjuk.
A rizstejet egy lábasban feltesszük a tűzhelyre az egész fűszerekkel együtt, felforraljuk majd kb 10 percig kis lángon főzzük, majd kivesszük a fűszereket. Ezalatt a málnát összeturmixoljuk vagy botmixerrel pürésítjük, majd egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy eltávolítsuk a magokat. A rizstejet kihűtjük és összekeverjük a málnával, a tejszínnel, mézzel, beletesszük a zabpelyhet és az őrölt fahéjat, majd az egészet összeturmixoljuk. Betesszük a hűtőbe kb. 1 órára. Búzacsírát belekavarjuk.
Sütőtök-krémleves
Hozzávalók:
30 dkg sütőtök
3 dkg vaj
1 ek. tejszín/rizstej
1 ek. szárított búzacsíra
1mk. ételízesítő (vegamix)
szerecsendió
só.
A sütőtököt hámozd meg, magvait kapard ki és tedd félre. Húsát vágd kockára, a vajon kissé futtasd meg, majd önts rá 2 dl vizet. Fűszerezd az ételízesítővel, majd lefedve párold 15 percig. Utána add hozzá a tejszínt, hagyd kissé hűlni, majd turmixold le. Ha túl sűrű, vízzel hígíthatod. Az így kapott levest forrósítsd fel, és fűszerezd., és a búzacsírával együtt szórd a levesbe.
só.
A sütőtököt hámozd meg, magvait kapard ki és tedd félre. Húsát vágd kockára, a vajon kissé futtasd meg, majd önts rá 2 dl vizet. Fűszerezd az ételízesítővel, majd lefedve párold 15 percig. Utána add hozzá a tejszínt, hagyd kissé hűlni, majd turmixold le. Ha túl sűrű, vízzel hígíthatod. Az így kapott levest forrósítsd fel, és fűszerezd., és a búzacsírával együtt szórd a levesbe.