HTML

Syl_babagasztro

Babakonya, baba gasztro, hozzátáplálás, receptek, ötletek, tapasztalatok, ételek bevezetése

Friss topikok

Linkblog

Búzacsíra babakosztban

2009.09.20. 15:38 sylblog

Búzacsíráról röviden: A búzacsíra vitaminokban (pl: E-, B vitamin, karotin) és ásványi anyagokban (pl: vas, cink, magnézium) gazdag élelmiszer. Antioxidánsokban gazdag. Mivel nagyon egészséges, ezért én szinte másodnap adok a babáknak.

  
Gyümölcsös változatok:
Hozzávalók: 1 közepes alma, 1 banán, 1 citrom vagy 1 narancs kifacsart leve, 1 tk szárított búzacsíra, 3 ek kukoricapehely, 1 db zabfalatok keksz reszelve (10-12 hónapos kortól)
Almát lereszelem, banánt összetöröm, majd a citrom vagy narancs kifacsart levét hozzáadom. Ezután belerakom búzacsírát, zabkekszet és kukoricapelyhet, majd ázni hagyom 5-10 percig.
Akkor is nagyon laktató és finom, ha egy evőkanállal kevesebb kukoricapelyhet rakunk bele, helyette reszelt trappista vagy még jobb a Pannónia sajt, illetve 1-2 ek kanál túró.
 
Főzelék sűrítéséhez is kiváló a búzacsíra, de húsos vagy hús nélküli vagdaltba (pl. csircseriborsó, vöröslencse) vagy fasírtba is rakhatjuk.
 
Karobos tönkölydara-puding (12 hónapos kortól)
 
Hozzávalók:
teljes kiőrlésű tönkölydara,
szárított búzacsíra,
karobpor,
szezonális gyümölcs (pl. alma, körte, barack apró kockára vágva)
nádcukor vagy kevés méz
pici só

Elkészítés:
A tönkölydarát karobos vízben megfőzzük, csipet sóval ízesítjük. Miután egy kicsit kihűlt teszünk bele búzacsírát, gyümölcsöt.

Tanácsok:
Ha pici sót teszünk a hasonló jellegű édességekbe, kevesebb nádcukor vagy méz kell használnunk és az édes íz is jobban érezhető.
 
Hozzávalók:
30-35 dkg málna (húsleveses szűrőn törjük át a babának)
1 liter rizstej
2-3 ek. zabpehely
3 evőkanál tejszín/
őrölt fahéj
ízlés szerint méz, juharszirup vagy barna cukor
2 evőkanál szárított búzacsíra
Elkészítés:
A rizstejet egy lábasban feltesszük a tűzhelyre az egész fűszerekkel együtt, felforraljuk majd kb 10 percig kis lángon főzzük, majd kivesszük a fűszereket. Ezalatt a málnát összeturmixoljuk vagy botmixerrel pürésítjük, majd egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy eltávolítsuk a magokat. A rizstejet kihűtjük és összekeverjük a málnával, a tejszínnel, mézzel, beletesszük a zabpelyhet  és az őrölt fahéjat, majd az egészet összeturmixoljuk. Betesszük a hűtőbe kb. 1 órára. Búzacsírát belekavarjuk.
 
Sütőtök-krémleves

Hozzávalók:
30 dkg sütőtök
3 dkg vaj
1 ek. tejszín/rizstej
1 ek. szárított búzacsíra
1mk. ételízesítő (vegamix)
szerecsendió
só.

A sütőtököt hámozd meg, magvait kapard ki és tedd félre. Húsát vágd kockára, a vajon kissé futtasd meg, majd önts rá 2 dl vizet. Fűszerezd az ételízesítővel, majd lefedve párold 15 percig. Utána add hozzá a tejszínt, hagyd kissé hűlni, majd turmixold le. Ha túl sűrű, vízzel hígíthatod. Az így kapott levest forrósítsd fel, és fűszerezd., és a búzacsírával együtt szórd a levesbe.
 
 

2 komment

Címkék: gyümölcs egy sütőtök főzelék éves búzacsíra fasírt tönköly kortól karob

A bejegyzés trackback címe:

https://syl-babagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr661394724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reni_cs 2012.07.26. 14:49:16

búzacsíra érdekelne jobban a babakosztban -segíteni tudsz esetleg?
Bolti szárítottat veszek, de félek a gabona fertőzéseitől, esetleg árthatnak a babának?
Most 6 hónaposan adtam Neki először egy kanál pelyhet összeturmixolva gyümölccsel -ez volt az első.

Arra gondoltam hogy a rejtett glutén-intolerancia egyik okának a finomított liszteket nevezték meg, ezért gondoltam hogy a búzacsíra talán a legközelibb babáknak való gabona-forma. Főzés nélkül, nyersen adtam -ma főztem is egy kis teljes kiőrlésűvel. Mit javasolsz, ilyen korban mivel, hogyan adhatom?

sylblog 2012.08.01. 14:30:43

@reni_cs: Első pár alkalommal mindenképpen főzve (vagy előbb forró vízbe áztatva néhány percig, aztán turmixolva) adnám a kicsinek a szárított búzacsírát. Jogos a felvetésed a gabonafertőzéssel kapcsolatban, erre csak azt tudom mondani, hogy elsőként csak olyan gabonapelyheket használj, amik kimondottan babáknak való (árban szerintem a Müellerben találsz jókat!). Aztán 7-8 hónaptól fogva bátrabb is lehetsz.
Jó étvágyat hozzá!:)
süti beállítások módosítása