Hozzávalók:
- 20-30 dkg kelkáposzta;
- 500 gr krumpli (pucoltan)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek mangalica szalonna
- 1 közepes méretű újhagyma zöldszára apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- Őrölt kömény, szerencsendió, sómentes szárított leves fűszerkeverék
- 1 dl 100%-s paradicsomlé+2-3 ek sűrített paradicsom vagy házi lecsó (2 dl)-> ezzel még finomabb
- kevés nádcukor (2 tk)
- ínyenceknek 1 közepes méretű, karikázott sárgarépa
Elkészítés:
A kelkáposztát attól függően vágom apróra vagy vékony, hosszú cikkekre/szálakra, hogy hány foga van a babának és mennyi idős. Mazsi 16 nagy foggal rendelkező gyerkőc, de apróra kockázva, mintha salátába készült volna, úgy lett a kelkáposzta feldolgozva. A mangalica zsíron üvegesre pároltam apróra vágott vöröshagymát, majd hozzá adtam fokhagymát, ezután jött hozzá újhagyma. A lángot a tűzhelyen lejjebb vettem, majd a 2 tk nádcukorral együtt a sűrített paradicsomot lepirítottam, karamellizáltam, majd a kelkáposztát hozzáadtam. Kevés sót hintek rá, fedő alatt jól megpároltam 15-20 perc alatt. Ezután 1 ek liszttel meghintettem, majd szerencsendiót, köményt, leves fűszerkeveréket hozzáadtam, krumplit bele tettem és vékonyra karikázott sárgarépát és kevés vízzel felengedttem. Amikor már a krumpli és répa is majdnem megpuhult (15-20 perc), hozzáadtam paradicsomlevet és 5-10 percig takarék lángon rotyogtattam.