Kínai kelt magunknak a nagyobb fiam 1 éves kora után fedeztem fel, akkor ősszel teli volt vele a piac. Mivel a fokozatosság elve alapján akartam bevezetni nála a káposztaféléket, erre kiváló alanynak bizonyult a kínai kel. Ugyanis:
- a fiatal, zsenge példányoknak leveleiről nem kell sok torzsát, eret kivagdosni.
- kevésbé terheli meg a gyomrot, mit a fejes káposzta pl.
- Gyorsan feldolgozható, ha marad belőle, nyersen fejes saláta helyett salátába is kiváló.
- Nem kell főzés előtt mindenáron besózni, mint más káposzta fajtákat.
Ez a főzelék teljes mértékben illeszkedik reflux diétámhoz. Szóval lássuk, hogy készítettem:
Kevés vajon apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároltam, majd zöldhagyma szárát adtam hozzá és kevés fokhagymát. Addig a kínai kell leveleket leválasztottam a káposzta fejről és alaposan megmostam, utána ujjnyi csíkokra vagdostam őket. Közben 20 dkg gerslit átválogattam, átmostam, kevés olajon átpirítottam, natúr ételízesítőt adtam hozzá és 1,5x-es vízben felraktam főni. A kínai kel felét a hagymához adtam, kicsit sóztam, borsikafüvet adtam hozzá(kimondottan babám miatt, felnőtteknek mehet simán őrölt bors). Aztán fedő alatt hagytam addig párolódni, amíg össze nem esett és a maradik kínai kelt és 2 nagy répát felkockázva hozzáadtam.A gersli alatt gázt elzártam, gőzben párolódni hagytam 10 percig. A főzelékbe raktam bele még ízesítésnek babárlevelet és majorannát. Gerslit beleraktam, felengedtem kevés húsalaplével (bio csirkehús leves kocka), majd rá 5 perc múlva tejföllel behabartam.
Sütőben addig elkészült sütőzacskóban csirke, amit feltétként kínáltam hozzá.