HTML

Syl_babagasztro

Babakonya, baba gasztro, hozzátáplálás, receptek, ötletek, tapasztalatok, ételek bevezetése

Friss topikok

Linkblog

Tojás(sárga) bevezetése baba étrendjébe

2009.07.21. 14:24 sylblog

Mazsola csecsemő kiskönyve szerint 8 hónapos kortól vezethető be a tojás, vagyis csakis a sárgája. Mit kell értemes tudni a tojássárgájáról?

Az átlagban 55-60 g-os tojás 10-12%-a a héj, így az ehető tojástartalom kb. 50 g, melynek 2/3 része a tojásfehérje, míg 1/3-a a tojássárgája. A tojásfehérje kb. 90, a tojássárgája mintegy 50%- a víz. A tojás fehérjéi - kb. 40 fajta, melyek teljes értékűek - 18-féle esszenciális aminosavat tartalmaznak. A tojás 7 g-nyi fehérjetartalmának egy kicsit több mint a fele a tojásfehérjében, míg 44%-a tojássárgájában található.
A tojás 6 g-nyi zsírtartalma a sárgájában van, melynek csak egyharmada telített, kétharmada telítetlen zsírsavakból áll, mely arány táplálkozásélettani szempontból optimálisnak mondható.

Egy kg tojás tápértéke kb. 1600 kalória, akkor kb. egy tojássárgájának tápértéke kb. 30,6 kalória, vagyis durván fél deci tápszerrel vagy 30-40 gr csirkehússal egyezik meg a tápértéke.
Tojássárgája rengeteg D-vitamint tartalmaz, továbbá A-, B2-vitamint fontosabb nyomelemek közül foszfort és króm.

Ám, ne feledkezzünk meg a tojás allergizáló hatásáról sem: A tojás a második leggyakoribb allergén gyermekeknél. Fő allergénként a tojásfehérjében megtalálható ovalbumin és az ovomukoid említhető meg, de a tojássárgája is tartalmaz allergizáló anyagokat. Tünetek: Bőrkiütés, ekcéma, ajak és szemhéjduzzanat.
Tojásfehérjét csak egy éves kor után ajánlott adni a babának. Nem muszáj 8 hónapos korban adni, de idővel jó alternatíva arra, hogy ne mindig húsos ételt kapjon a baba. Mazsola 10,5 hónaposan kapott karfiolfőzelékbe. Én úgy gondolom főzve a tojás kevésbé okozhat galibát, mint sütve. Egyszerűbb is szétszedni így a fehérjét és a sárgáját. Ugyanúgy, mint a spenótót, sóskát vagy a májat a baba sárgáját egy héten csak egyszer kaphat.

Ha kivárjuk a tojássárgájával az egy éves kort, ajánlott az MMR oltás előtt  (15 hónapos  korban kapják ezt a védőoltást) fehérjével is megkóstoltatni a babát, mert tojásokon tesztelik, fejlesztik ki a védőoltások nagyrészét. A mégis allergiás a baba, jobb ha az oltás előtt derül ki, mint utána.


 


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: spenót tojás vitamin oltás máj 10 8 hozzátáplálás fehérje sóska mmr hónapos tojássárgája

A bejegyzés trackback címe:

https://syl-babagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr591258942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása