Szénhidrátot Mazsola baba már sok formában kapott (krumpli, rizs, köles, kukorica, zab), de úgy éreztem már elég nagy ahhoz, hogy újabb ízt ismerjen meg ezen
a téren. Gerslit tavaly óta főzők gyakrabban magunknak, nagyon sok mindenhez illik köretnek vagy egytál ételben is. Néhány fontos dolog a gersliről:
Az árpa a szervezet számára nagyon könnyen emészthető és igen tápláló, kellemes, szelíd ízű gabona.
- Számos olyan, kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra sajnos nem mindig jellemző. A teljes árpa gazdag nyomelemekben: káliumot,
kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz - méghozzá kétszer annyit, mint a barna rizs - mindezek pedig elengedhetetlenek a normális szív és agyműködéshez.
- Az árpa rendszeres fogyasztása segít megelőzni a székrekedést, javítja a bélműködést, így csökkenti a bélproblémákat.
- Méregtelenít, ásványi anyagokkal tölti fel szervezetünket, erősíti a csontrendszert
- Kiváló szabadgyökfogó
- Az árpa igen gazdag keményítőben, fehérjékben, cukrokban, vitaminokban (A, B 1, B 2, B 5, B 6, E) és
ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, szilícium, vas), azonban nátriumban szegény.
- A kovasav tartalma is magas.
Hántolt árpa – (gersli) – középutat jelent a teljes értékű és a gyöngyárpa között. A hántolási eljárás során a maghéj néhány külső részét eltávolítják,
de valamennyit megőriz jó tápanyagbeli tulajdonságaiból.
Magyaros, nyári ízek főzelék (10-11. hónapos kortól)
Hozzávalók: 100 gr hántolt árpa (gersli)
2 db nagy zöldpaprika
2 db paradicsom
1 szál répa
1 kis fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 marék kockázott zsenge cukkíni
1 db közepes méretű krumpli
100 karfiol
A gerslit bő vízben felrakom főni, a főzőlébe szárított leveszöldség keveréket rakok (tartósítószer és só mentes). Egy másik lábasban kevés zsiradékon
az apróra vágott vöröshagymát üvegesre párolom, majd hozzá adom a fokhagymát. A paprikát kicsumázom és úgy dolgozom fel, mintha lecsóba menne, paradicsomok héját
eltávolítom (leforrázom), felkockázom. Cukkínit is felkockázom. Amikor a hagyma megfelelő színű, meghintem egy kevés piros paprikával, majd hozzáadom a paprikát a cukkínit.
Megpárolom őket, aztán hozzáadom a paradicsomot, krumplit és répát. Amikor a krumpli majdnem puha, a megfőtt gerslit a főzőlevével együtt hozzáöntöm és az egészet összerotyintom.
Majd a babának megfelelő állagúra turmixolom.