Íme a mai este karácsonyi vörösáfonya krémlevesünk receptje:
Hozzávalók:
40 dkg aszalt vörösáfonya
10-15 szem aszalt sárgabarack és szilva
0,5 csomag Alnatura bio vaníliás puding por
2 csomag vaníliás cukor
8 dkg vaj
1 rúd fahéj
2,5 dl főzőtejszín/2 dl rizstej
reszelt citrom héj
Előző nap alaposan átöblítem hideg vízzel az aszalt gyümiket, majd éjszakára beázatatom őket. Felrakom főnni a gyümiket abban a vízben a vajjal, amiben ázott. Hozzá adom reszelt citromhéjat, fahéj rudat. Amikor elkezd forrni lejjebb veszem a lángot a lábas alatt és lassú tűzőn főzőm kb. 30-35 percig kevergetve. Ez alatt a főzőtejszínt vagy rizstejet hidegen simára kikeverem vaníliás puding porral, majd hozzá adom vaníliás cukrot. Aztán lassan beleöntöm a levesbe és pár percig kevergetem, amíg nem sűrűsődik be. Ekkor elzárom a gázt alatta és az egészet átturmixolom.
Szerintem finom hidegen, melegen. Illik hozzá tálaláskor tojásfehérjéből készült hab. Áfonyás bébiételeket általában a gyártók vegyes vagy erdei gyümis változatban készítik, ezeket már 7-9 hónapos kortól lehet fogyasztani. Ám ezt a változatot inkább nagyobbaknak ajánlom allergia és az aszalt gyümi héja miatt.
Biztos szeretni fogják. Ha nem akarunk gyári vaníliás cukrot használni, akkor nádcukrot és vanília rúdat használjunk. Mézzel is mehet édesítés, de ezt inkább kétéves kortól.