HTML

Syl_babagasztro

Babakonya, baba gasztro, hozzátáplálás, receptek, ötletek, tapasztalatok, ételek bevezetése

Friss topikok

Linkblog

Birsalma és baba kaják

2009.11.08. 12:40 sylblog

Birsalma a Kaukázus környékén, Iránban és Turkesztánban őshonos, de előfordul az Arab-félsziget délkeleti részén is. Ezen kívül a mediterrán övezetben találkozhatunk vele. Elterjedéséért a görögök és a rómaiak felelőssek, akiknek a mitológiája szerint Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát - arany birsalmát - kap Paristól, aki őt a legszebb istennőnek tartja. Így az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált.
 

Energiatartalma: 57 kcal, 238 kJ/100 gramm. Vagyis kb. 10 kcal/100 gr-mal több energiát tartalmaz, mint ugyanilyen mennyiségű bolti tehéntej és nem sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a tápszerek.  A babák főzve akár 5 hónapos kortól is kaphatják, de arra figyeljünk, hogy okozhat székrekedést, puffadást. Mazsi február-márciusban azért nem kapott, mert már nem kaptam a téli szezon végén normális minőségű birset a piacon. Nagyobb korú babáknál kevesebb gondot okoz a fogyasztása szerintem, mert épp, hogy az emésztést segíti elő. A sok szénhidrátot tartalmazó és húsos ételek fogyasztása mellett a birsalma nagyon jótékony hatású.

 Mit is tartalmaz: A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamin-tartalmát, valamint a 27- féle ásványi anyagot ( foszfor, kálium, vas, kalcium, stb.)A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamin-tartalmát, valamint a 27- féle ásványi anyagot ( foszfor, kálium, vas, kalcium, stb.).

5 hónapos kortól:

Vízben megfőzve és leturmixolva desszertnek, mivel saványkás az íze rakhatunk mellé egy kevés banánt. Vigyázzunk viszont, mert a banán is okozhat székrekedést. Délelőtt csak kóstoltassuk meg a babával, ha nincs gond vele, én délutáni uzsonna desszetnek baba desszertnek ajánlom déli húsos-krumpli/rizses főzelék elfogyasztása után. Ebédre akkor az íze, ha főtt krumplival turmixoljuk össze.

8 hónapos kortól:

Kompótnak nagyon szeretik a babák, ekkor már kevés fűszerezést is használhatunk. Ki-ki maga döntse el, hogy használ-e citrusféléket vagy allergizáló hatás miatt vár vele még. Főzőlébe nyugodtan rakjuk kifacsart citrom levét és és szegfűszeget. Főzeléket rizstej feldobja. Kevés nádcukrot édesítésre használhatunk már. Kásákat is készíthetünk birssel (zab, köles, rizs stb.)

10-12 hónapos kortól:

Főzelékbe kevés vanília is mehet, csakis vanília rúdból, vagyis nem aroma. Natúr joghurttal sűríthetjük főzeléket, egy éves kor felett tejfölös habarást vagy tejszínnel történő dúsítást ajánlok. Birsalma mellé kevés karobpor és fahéj is illik. Karobport fiatalabb babáknak is adhatjuk. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: 5 egy tejszín 10 tejföl éves vanília 8 citromlé birsalma hónapos kása kortól karobpor

A bejegyzés trackback címe:

https://syl-babagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr161508868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása