HTML

Syl_babagasztro

Babakonya, baba gasztro, hozzátáplálás, receptek, ötletek, tapasztalatok, ételek bevezetése

Friss topikok

Linkblog

Babarágcsa glutén nélkül

2009.03.26. 09:34 sylblog

A környezetemben az ismerős kisbabáknak igen hamar jönnek kifele az alsó-felső metsző fogacskák. Ilyenkor már nem árt időt fordítani rágcsálás gyakorlására és lehet, hogy gyerkőc is igényli. Viszont még elég kicsik (6-8 hónapos kor), hogy gluténes cuccokkal terheljük meg szervezetük, bármennyire is nyomatják a babakekszeket a multis cégek 6 hónapos kortól. Ezek borzasztóan nagyon drágák és sokszor számomra nem egyértelmű, mit is tartalmaznak (kb. 500-700 ft/150 gr/doboz)

Különösebb cukrászi tehetség nélkül készíthető nagyon egyszerű baba kekszek, rágcsák negyed annyi áron. Ha nem akarunk sütni, akkor vehetünk extrudált köles golyót. Ez nem édes, viszont teljes értékű szénhidrát forrás, egy-két golyócska rágcsálása két étkezés között nem okozt gondot. Ja és valami nagyon fontos, soha ne hagyjuk magára gyereket rágcsálás közben!!!!

Nos néhány egyszerű recept:

 Burgonyás keksz
Hozzávalók:
10 dkg rizsliszt, 15 dkg burgonya, 1 evőkanál zsiradék, 1 teáskanál szódabikarbóna, só
Elkészítés: megmosott burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, megtisztítjuk, forrón áttörjük. Összekeverjük a liszttel a szódabikarbónával, a sóval, a zsiradékkal és annyi vízzel, hogy könynyen gyúrható massza legyen. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsiradékkal kikent sütőformába tesszük, és forró sütőben megsütjük.

Sinlac  borzaska:
Hozzávalók: 60 g Sinlac por, 150 g alma, 60 g rizsliszt, 15 g cukor, só, fahéj, növényi olaj a sütéshez
Elkészítés: Az almát durva reszelőn lereszeljük és a többi összetevővel, összegyúrjuk. A tésztaalapból vízzel palacsintasűrűségű tésztát keverünk, amiből felmelegített, enyhén olajozott sütőedénybe kis halmokat kanalazunk. A borzaskákat ellapítjuk, és mindkét oldalát pirosra sütjük. Magukban, vagy gyümölcsvelővel tálaljuk.

Omlós tésztácskák:
Hozzávalók: 200 g liszt, 50 g Sinlac por, 125 g tejmentes margarin, 2 ek. Gyümölcs sűrítmény
Elkészítés: Az összetevőkből linzerhez hasonló tésztát keverünk, amit fél órára hűtőbe rakunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra, és ízlés szerint formákat szaggatunk belőle. A tetejüket villával megszurkáljuk és előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Kihűlve tálaljuk.

Burgonyás korong:
Hozzávalók: 250 g Sinlac por, 200 g burgonya, 150 g tejmentes margarin, só
Elkészítés: A margarint a Sinlac porral elmorzsoljuk, sóval ízesítjük, a megfőtt és áttört burgonyával összegyúrjuk. Fél cm vastagságúra nyújtjuk, és kétszer, háromszor meghajtjuk. Utoljára 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd kis korongokat szaggatunk belőle. A tetejüket olvasztott margarinnal megkenjük. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Almás rízsfelfújt:
Hozzávalók: 100 g rizs, 150 g édes alma, 300 ml víz, 1 ek. Kukoricacsíra-olaj, 2 ek. Sinlac por, csipetnyi só, 1 kk. almasűrítmény
Elkészítés: A jól megmosott rizst enyhén sós vízben puhára, krémes állagúra főzzük. Az almát meghámozzuk és eltávolítjuk a magját és a sűrítménnyel darabosra mixeljük. A Sinlac -ot a vízzel péppé keverjük. A rizst kis tűzálló tálba tesszük, erre rétegezzük az almát, majd a Sinlac  pépet. Előmelegített sütőben 180 fokon a középső rácson kb. 20 percig sütjük. Almasűrítménnyel tálaljuk.

babakeksz
Rövid leírás
A dietetikus véleménye:
Akinek van ideje, maga is elkészítheti gyermekének a babakekszet, ami egy kis gyülölccsel kiegészítve számos uzsonna "hozzávalója" lehet.

Típus: Édességek

Életkor: 8 hónapos kortól

Diétás javaslat: Lisztérzékenységre
 
Hozzávalók
Hozzávalók:
2 ek. Rama, 2-3 ek. cukor, 10 ek. kukoricaliszt, víz
Elkészítés
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, kukoricalisztes deszkán vékonyra nyújtjuk, óvatosan szaggatjuk, sütőpapíron 15 percig sütjük.

Szólj hozzá!

Címkék: baba 6 recept keksz 8 mentes glutén rágcsa rágcsálnivaló hónapos sinlac

A bejegyzés trackback címe:

https://syl-babagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr361026410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása