HTML

Syl_babagasztro

Babakonya, baba gasztro, hozzátáplálás, receptek, ötletek, tapasztalatok, ételek bevezetése

Friss topikok

Linkblog

Gersli, vagyis hántolt árpa 10-11. hónapos kortól adható

2009.07.14. 17:13 sylblog

Szénhidrátot Mazsola baba már sok formában kapott (krumpli, rizs, köles, kukorica, zab), de úgy éreztem már elég nagy ahhoz, hogy újabb ízt ismerjen meg ezen
a téren. Gerslit tavaly óta főzők gyakrabban magunknak, nagyon sok mindenhez illik köretnek vagy egytál ételben is. Néhány fontos dolog a gersliről:

Az árpa a szervezet számára nagyon könnyen emészthető és igen tápláló, kellemes, szelíd ízű gabona.
- Számos olyan, kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra sajnos nem mindig jellemző. A teljes árpa gazdag nyomelemekben: káliumot,
kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz - méghozzá kétszer annyit, mint a barna rizs - mindezek pedig elengedhetetlenek a normális szív és agyműködéshez.
- Az árpa rendszeres fogyasztása segít megelőzni a székrekedést, javítja a bélműködést, így csökkenti a bélproblémákat.
- Méregtelenít, ásványi anyagokkal tölti fel szervezetünket, erősíti a csontrendszert
- Kiváló szabadgyökfogó
-  Az árpa igen gazdag keményítőben, fehérjékben, cukrokban, vitaminokban (A, B 1, B 2, B 5, B 6, E) és
ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, szilícium, vas), azonban nátriumban szegény.
- A kovasav tartalma is magas.

Hántolt árpa – (gersli) – középutat jelent a teljes értékű és a gyöngyárpa között. A hántolási eljárás során a maghéj néhány külső részét eltávolítják,
de valamennyit megőriz jó tápanyagbeli tulajdonságaiból.
 
Magyaros, nyári ízek főzelék (10-11. hónapos kortól)

Hozzávalók: 100 gr hántolt árpa (gersli)
             2 db nagy zöldpaprika
             2 db paradicsom
             1 szál répa
             1 kis fej vöröshagyma
             1 cikk fokhagyma
             1 marék kockázott zsenge cukkíni
             1 db közepes méretű krumpli
             100 karfiol


A gerslit bő vízben felrakom főni, a főzőlébe szárított leveszöldség keveréket rakok (tartósítószer és só mentes). Egy másik lábasban kevés zsiradékon
az apróra vágott vöröshagymát üvegesre párolom, majd hozzá adom a fokhagymát. A paprikát kicsumázom és úgy dolgozom fel, mintha lecsóba menne, paradicsomok héját
eltávolítom (leforrázom), felkockázom. Cukkínit is felkockázom. Amikor a hagyma megfelelő színű, meghintem egy kevés piros paprikával, majd hozzáadom a paprikát a cukkínit.
Megpárolom őket, aztán hozzáadom a paradicsomot, krumplit és répát. Amikor a krumpli majdnem puha, a megfőtt gerslit a főzőlevével együtt hozzáöntöm és az egészet összerotyintom.
Majd a babának megfelelő állagúra turmixolom.

2 komment

Címkék: 10 fehérje szénhidrát gersli árpa hónapos kortól

A bejegyzés trackback címe:

https://syl-babagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr301246175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

essz · http://bubukedves.blog.hu 2009.09.09. 11:43:18

megint egy ész veszejtő kérdés.
honnan szerzel gerslit?

sylblog 2009.09.15. 15:51:03

@essz: Bármelyik nagyobb élelmiszer üzletben. CBA,Spar,Tesco stb, és bio boltok. Felnőtt étkezésben is nagyon jó rizs helyett, hogy változatosabb legyen az étrend.
süti beállítások módosítása