Ezt a kérdést már nagyon régen feltetttem magamnak. Józan ésszel első nekifutásra ezekre gondoltam:
- Nem tartalmaz semmilyen adagékanyagot és tartósítószert.
- Csupán gyümölcsöt és joghurtkultúrát.
- Nem alacsony zsírtartalmú tejből készül, hanem 3,6%-sból.
- Bébiételekre vonatkozó szigorú szabályok szerint gyártják.
Amikor akciósan vettem Humana vagy Nestlé babajoghurtot, valahogy az volt a gondolatom, hogy egy jól eladott és túlárazott termékről van szó. A termék gyártásáról egyik gyártó weboldalán sem találtam marketing körítésen kívül semmit. Noha, leírják, hogy milyen hasznos baktériumokat és vitaminokat tartalmaznak, de ezen kívül semmi.
Minap beszélgettem kismama ismerősömmel és ő említette, hogy a védőnője szorgalmazta, hogy egy éves korig joghurtból is csak babáknak valót adjon, mert ennek olyan a gyártása, mint a tápszereknek. Vagyis a savanyított tehéntejet "szétrobbantják" a fehérjéire, majd újra felépítik, olyan módon, hogy minél jobban hasonlítson az összetétele az anyatejéhez. Csak annyiban más, hogy joghurt kultúrát és gyümölcssűrítményt adnak hozzá. Magyar nyelven nem sok információt találtam erre vonatkozólag.
Angolul kutakodtam egy kicsit a http://books.google.hu oldalon. Ha valakit érdekel, akkor hozzátáplálással kapcsolatosan a neten angolul complementary feeding találhat dolgokat.