HTML

Syl_babagasztro

Babakonya, baba gasztro, hozzátáplálás, receptek, ötletek, tapasztalatok, ételek bevezetése

Friss topikok

Linkblog

Baba igény szerinti táplálása

2009.03.26. 08:33 sylblog

2009.01.04. 17:34 sylblog

Nem tanulmányoztam a legújabb tudományos kutatásokat babák táplálásával kapcsolatban, amik arról szólnak, hogy igény szerint tápláljuk a gyerekünket. Az igény szerinti szoptatás evidens volt számomra, így is történt/történik (már amikor elfogadja hébe-hóba és éjszaka a cicit a gyerkőc).
Gyerkőc eldöntötte magától, hogy mit szeretne, mi meg szülőként kicsit módosítva, de végrehajtjuk. Vagyis a tápszert is igény szerint kapja. Szabályos időközönként éhezik meg, ez fix, de egy-egy étkezésre szánt tápszerét nem képes elfogyasztani egyszerre, mert mohó és hamar telítődik szegénykém gyomra.Röpke három perc alatt megiszik egylyukú cumisüvegből 110-120 ml-t, aztán egy órán belül kéri a maradékot, egy újabb óra elteltével enni kér megint (változó mennyit keverek be neki ilyenkor, melegítek anyatejet 33 ml/66 ml).
A neten bukkantam rá, hogy létezik igény szerinti hozztáplálás (BLW=baby led weaning)

http://www.mamami.hu/cikkek/szoptatas/13-mi-az-igeny-szerinti-hozzataplalas/

Igény szerint hozzátáplás azt jelenti: anyatej/tápszer mellett többféle ételt raknak a baba tányérjára (ízekre, színekre teszik a hangsúlyt) és a babára bízzák, hogy kézzel mit, mikor kóstol meg a 6 hónap tájékán. Ez a magyarországi gyakorlattól igen csak eltér, mert ugye azt mondják, hogy kezdjük almával, répa, krumpli, sütőtők stb., és mindig csak egy ízt kóstoljon a gyerek.
Mivel a lakásunk nem nagy, napközben sokat van velünk a játszószőnyegén a Kis Mazsola. Egy hete vettem észre, hogy nagyon figyel minket reggeli,ebéd,vacsora közben. Ilyenkor elmondom neki, hogy most anya, apa eszik és azt is, hogy mit. A reszelt alma látványa valjuk be nem valami szép. Ma még kanálról kínáltam. Szerintem holnap már előveszem jópofa színes kis tányérkáját és arról kínálom. Egyelőre nem teszek elé sokféle mindent, de ha ismerni fog legalább 3-4 ízt, nagyon is figyelni fogok arra, hogy hogyan tálalom az ételt a gyereknek. A kóstolgatással csak egy gond van, kismalac óllá változhat majd a lakás ha kézzel nyúlkál bele és kenni, ne adj' isten dobálja....
Gőzborotvát talán nem kéne venni...

Szólj hozzá!

Címkék: szoptatás hozzátáplálás igény blw szerinti

A bejegyzés trackback címe:

https://syl-babagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr41026298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása