HTML

Syl_babagasztro

Babakonya, baba gasztro, hozzátáplálás, receptek, ötletek, tapasztalatok, ételek bevezetése

Friss topikok

Linkblog

Ha a baba nem akar tápszert vagy tejet inni

2009.08.27. 08:24 sylblog

Mivel hazánkban kellő hangsúllyal kezelik a szoptatást, nem részletezem jelentőségét. Én most arról akarom szólni, hogy mi van akkor, ha már nincs anyatejci semmilyen formában és 10-12 hónapos vagy ennél nagyobb baba, de nem akar tápszert vagy tejet inni. Ekkora már a legtöbb anyukának kifogynak a fagyasztóból a készletek, anyatejgyűjtőből csak 8 hónapos korig adnak (már ha van) receptre anyatejet.

/Megjegyzés: szomorú vagyok, mert rendszeresen találkozok a helyi újságban, hogy folyamatosan hirdet az anyatejgyűjtő, hogy várják az anyukáktól a tejet, ami azt jelenti, kevés van. Hogy mitől lehet kevés: 1. Kevés anyuka van helyben, akinek lenne felesleges teje, ha van, inkább lefagyasztja. 2. Macerásnak találják a vizsgálatokat tejleadáshoz. 3. Talán ez az ok a legvalószínűbb beszélgetve ismerős kismamákkal: Ha valaki szeretne elhozni tejet, hétfőtől péntekig lehetséges délelőtt 11 órától délig. Ha valaki nem érkezik 11-re, volt olyan, hogy egyszerűen elfogyott az anyatej. Nehezen tudják megoldani, hogy kimenjen a tejért, ha pici a baba nagyon. (Nincs nyugdíjas nagyszülő, barát, autó, város másik végén laknak stb.) A leadással is ez a probléma, anyatej begyűjtésére autós körjárat fenntartására meg nincs pénz./

  1. Lépés: Kaphatók úgynevezett babatejek, amiket 10 hónapos kortól adhatunk, vagy ízesített tápszerek pl. banános vagy mi ízesítsük pl. karob porral a tápszert, de akár kevés gyümilével is lehet (babáknak valóval, vagy 100%-ssal, vagy KUBU). Első körben ezeket kell megkóstoltatni. Elméletileg ilyenkor már csak reggel/este isznak tápszert a babák. Nem történik tragédia, hogy nem issza meg a baba.
     
  2. Lépés: Ha nem ízlik a babatej és ízesített tápszer, akkor jöhet a tejpép. Óvatos anyukáknak HA, ezt receptre felírják egy éves korig. Tejpépeknek sem valami ízbombák, nálunk a többa gyümi benne, mint a tejpép. Viszont nem lehet mindig tejpépet enni, kell a változatosság, ezért:
     
  3.  Lépés: Készítsünk különböző kásákat, kicsit turbózva a babáknak, hátránya: időigényes, de megéri. A tápszert belecsempészhetjük, amikor már kihűlt. Rizs-, zabjjel főzhetjük kölest, zabot, rozst kukorica-, búzadarát, tönkölydarát, különböző pelyhek kaphatóak. A tej nem tartalmaz olyan tápanyagot, amit más forrásból ne tudnánk pótolni. Olajos magvak őrlményeit keverjük bele kásába (mandula, tökmag, szeszámmag, naprforgómag). Bio boltokban lehet magőrlemény mixeket kapni, vagy paszta állagú formában, de házilag olcsóbb, ha ledaráljuk őket. Nem kell belőlük sokat rakni. Kalciumpótlás ezzel mindenképp meg van.
    Tehéntejen helyett reggelire egy éves kor környékén sok fogú gyerekek kenyérfalatkák, pírítós sajttal, túróval, joghurttal, kefírrel tetszés szerint ízesítve mehet (gyümölcs, kevés édes-nemes piros paprika, zöldfűszerek, metélő hagyma, póréhagyma stb.) Hüvelyesek :teljesértékű aminosavat tartalmazó fehérje kombinációs baba kaja gabonával vagy burgonyával: Zöldborsó+krumpli+csirkehús alapjáraton, ezt korán kaphatják már. Vöröslencse (laktató, nem puffaszt), de egy éves kortól ősszel adjunk a nyugodtan a babáknak már sárgaborsó főzeléket.
     
  4.  Lépés: Vacsora: Hát ez nehezebb ügy, könnyű főzelék, vagy kisebb adag. Kása, puliszka mehetnek. Már nem a csak a déli főzeléket dúsíthatjuk valamilyen fehérje forrással, hússal ezt is. Feltétnek mehet hozzá reszelt sajt (kemény, tojás, túró). Ezt váltjuk ki utoljára. Fog nélküli babáknál ugyebár ez nehezebb, de szerintem 1,5 éves korra elérhető a dolog. Ha nem issza meg a tejet és nem allergiás rá és azért időnként a kóstoltatással a hígított verzióval érdemes próbálkozni. Változik az ízlésük a babáknak.

3 komment

Címkék: reggeli vacsora főzelék étkezés hozzátáplálás anyatej tápszer helyett tejtermék kása tehéntej kiváltás hüvelyesek

A bejegyzés trackback címe:

https://syl-babagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr981341252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mazzsom 2009.09.24. 13:41:51

Szia!

Az lenne a kérdésem, hogy a karobport hány hónapos kortól lehet adni a babának (tekintve, hogy szentjánoskenyér magból készül, remélem hamar), mert 4 hónapos a kisfiam és ő már 1 hónapja nem nagyon eszegeti a tápszert, mindíg próbálkozom, mindenfélével és azért neki még napi 1/2 liter le kéne, hogy guruljon.

Köszi

sylblog 2009.09.26. 11:38:14

@mazzsom: Karobport nem találod meg egyetlen hazai szakemberek által összeállított hozzátáplálási táblázatban sem. Karobpor igazából ízesítő, annyit nem tudsz belerakni ételébe, hogy jól lakjon tőle.Viszont "baba étrend kiegészítőnek" tökéletes, vagy ízesíteni a tápszert. Kicsit bizonytalan vagyok, hogy 4 hónapos adható-e. 5-6(de inkább) hónapor kortól adható, én kb. félévésen adtam gyerkőcnek. Sinlac-t receptre írasd fel háziorvosnál, ugyanis azis szentjánoskenyér fa terméséből készül. Nagyon sok minden készíthető vele. Gondolom almát, barackot el kezdtétek kóstolni. Sinlac-al laktatóbbá teheted, ez olyan állagú, mint a kásák.
Barátnőméknél volt nagy probléma 3 hónapos kortól a tápszert, hogy nem itta meg a baba. Az anyuka nagyon kitartó a mai napig, tudom furcsán fog hangzani: álmában adta oda cumisüvegből a tápszert a babának és így a minimális mennyiségeket elfogyasztotta.Szerintem a tápszert igen csak adjad a babának, még a napi 0,5 l mennyiség is kevés neki arányaiban.Napi 1-2 étkezés legyen csak még szilárd étel.További tipp: Gyümilével ízesítsd a tápszert vagy ha gyenge húslevest főzől és átszűrőd alaposan, akkor azt is lehet adni, 5. hónapos kortól, ha már bevezetted krumplit, répát, akkor húsleves lével turmixold le. Valahogy ki kell húzni 6 hónapos koráig, hogy több mindent tudj adni neki.
Remélem segítettem

mazzsom 2009.09.29. 20:37:04

@sylblog: Tudom, hogy sok tápszer kellene még neki, próbálom erőltetni, de üresen már nagyon rég nem issza meg. Ezen az alometetősdin már túlvagyunk, úgysem kell neki ha üresen adom. Alapvetően nem egy nagy evő, már 4 óránként eszik mert ha korábban adom minimális mennyiséget eszik meg, majd játszik az üveggel. Szó szerint ki kell "éheztetni"
Most így néz ki egy napi kajája:
Reggeli:160 ml tápszerbe két kanál kölespehely és egy kisebb alma turmixolva (ebből kb. 200 ml csúszik le)
A tízórai gyümölcsről most álltunk le, mert a délelőtti alvásból mikor ébredt már elég késő volt és ha így kapott gyümit, alig evett az ebédből, végül is a reggeliben is van gyümi.
Ebéd: 140 ml tápszerbe vmilyen zöldség(ebből is 200 körül megy le)
Uzsi: valamilyen gyümi, amennyit elfogad belőle
Délután: Tejpép
vacsi: 200 ml tápszer +2 kanál tejpép+1kanál köles
)ez szinte mind lemegy)
Az nem jön be neki ha valami túl híg.
Nem tudom jó ez-e így, de úgytűnik bevált, fejlődik, jókedvű
süti beállítások módosítása