HTML

Syl_babagasztro

Babakonya, baba gasztro, hozzátáplálás, receptek, ötletek, tapasztalatok, ételek bevezetése

Friss topikok

Linkblog

Akkor most milyen fajta tehéntej adható????

2009.09.09. 09:20 sylblog

Tegnap voltunk egyéves csecsemőtanácsadáson gyerkőccel. Eddig tűzzel-vassal fújt a dokink mindennemű tejtermékre. Most lazán közölte, hogy simán hagyjuk el a tápszert és alacsony zsírtartalmú (1,5%) tejet 2:1 hígításban adhatok babának. Most akkor mi van???
Na aztán, jól kavarják a dolgokat. Eddig máskánt tudtam, olvastam, csináltam. Vagyis nem zsírszegény túrót és lájtos joghurtot adtam a gyerkőcnek (3,6% tejből készültet). Másik irányvonalon több ismerősöm, szakember tanácsára elősszőr laktózmentes tejet adott hígítva a gyerekének. Ám a laktózintolerancia nem jelent megoldást a tehéntejfehérje-allergia kivédésére. a Laktózmentesből kapható tej, tejföl, túró, trappista sajt, többségében  ezeket a termékeket SPAR-ban, TESCO-ban láttam. Barátném szerint a Milumpa Junior 1 év+ ital (Gyártó meghatározása: tejalapú gyerekital) tehéntej helyett tökéletesen megfelel, annyiban különbözik szerinte a normál tápszerektől, hogy ugyanúgy lehet főzni vele, mint a tehéntejjel. Tehát habarást is lehet készíteni vele, az ára az más kérdés.Tápszer fehérjéi magas hőmérsékleten (60 fok  felett) szétesnek. Idézet a gyártó termékének reklámszövegéből:

"a tehéntej magas fehérje és ásványi anyag tartalma miatt ebben a korban még nehezen emészthető, így megterheli a kisgyerek még fejlődésben lévő emésztőrendszerét és veséjét. Ezért az orvosok és a védőnők is egyetértenek abban, hogy 1 év alatt mindenképpen, 1-3 éves kor között pedig lehetőség szerint kerüljük a tehéntej fogyasztását."

Véleményem: Szerintem is nehezen emészhető a tehéntej, de azért túlzás lenne azt mondani, hogy egy 3 éves gyerek gyomra nem tudja megémeszteni. Szerintem ez az állítás max. 1,5-2 éves korig állja meg a helyét.

"Ez egy olyan tejalapú ital, amely a tápanyagokat módosított, optimális és könnyen emészthető formában tartalmazza. Például, a Milupa Juniorban hússzor annyi vas és ötször annyi C-vitamin található, mint a tehéntejben, ugyanakkor tartalmaz a tehéntejben alig fellelhető K és D vitamint is."

Véleményem: Na, ez aztán reklám duma. Biztos olyan anyukáknak akarják eladni, akik nem adnak elég zöldséget és gyümölcsöt a gyerekeiknek. Tudatos étrend kialakítással bevihető a baba szervezetébe megfelelő vas, C-vitamin, K- és D-vitamin igen nagy része. Arra jó ez a tejalapú ital, hogy ha nem akar a gyerek tápszert inni már, akkor még ezzel kitolhatjuk tehéntej bevezetését.

Mi még szerencsésnek monhatjuk magunkat, hogy nem unt rá a tápszerre gyerkőc, de ki tudja mit hoz a holnap. Zsebbevágó kérdés, de egy-két hónapig lehet, hogy adnám neki. Aztán laktózmentes jönne a sorba, majd a végén házitej, amit frissen tudok megvenni a házunktól nem messze majd reggelente.
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: ital tápszer laktózmentes junior tehéntej laktózintolerancia tejfehérje allergia milumpa tejalapú

A bejegyzés trackback címe:

https://syl-babagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr81370388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása