HTML

Syl_babagasztro

Babakonya, baba gasztro, hozzátáplálás, receptek, ötletek, tapasztalatok, ételek bevezetése

Friss topikok

Linkblog

Hogyan jussunk el tízórai kiváltásához?

2009.03.27. 09:40 sylblog

Városi legenda, hogy a gyerekneveléshez mindenki ért. Az anyóssal kezdve és az egész komplett egészségügyi szervezet minden fokán át (orvos, védőnő stb.) a sarki zöldéseges néniig,szomszédig  mindenki a kedves kismamának fogja osztani az észt, ahogy meglátja, hogy pocakos.Te döntsd el, hogyan gondolod, de figyelembe, hogy mikor, mivel terheled meg babát szervezetét. Óvatosság nagyon fontos!

A hozzátáplálás kezdetén (4.-6. hónap) rá kellett jönnöm, alapvetően két nagy irányba terelgetik  az anyukákat.

  1. Gyümölcs kóstoltatás mindig délelőtt, két étkezés között történik, minden nap emelve az adagot egészen akkora mennyiségig, amennyit átlagban elfogyaszt tápszerből vagy anyatejből durván. Szoptatásnál ne kezdjünk méricskézni, hogy belőjjük az adagját a gyereknek. Ha ízlik neki alma, barack, akkor kb. 5 nap után 100 gr-t adhatunk neki simán. A gyümi csak desszert, inkább csak meghozza az étvágyat (alma). Ha ezt így megtartjuk x hónap múlva se tudjuk a tízórait kiváltani - szerintem -, mert csak desszert marad a gyümi, de jól lakni nem fog tőle a baba. Én addíg csináltam így Mazsolánál, amíg nem ismert meg min. 3 féle gyümit (alma, barack, sütőtök).Mivel a sütőtök energia bomba, onnantól kezdve délelőtti étkezésnél egyből adtam neki gyümi kombinációkat rizspéppel, rizspehellyel, kölessel, natúr kukoricapehellyel tápszer helyett. Folyadék bevitelre nagyon ügyeljünk!!! Alapból víz, ha nem megy ne hagyjuk magunkat "lerázni" a babánál.Persze, ha szopós babáról van szó, az anyatej tökéletesen megfelel folyadék utánpótlásnak. Kínáljuk sokszor a vizet, nekem is fintorog nagyon rá, 10-15 ml után feladja Mazsola. Ha minden kötél szakad, csak olyan baba teát készítsünk, amiben nincs cukor, vagy max. szőlőcukor. Instant teát adtam gyerkőcnek az eredetinél 3x-n nagyobb higításban. 
     
  2. Tízórai szoptatás/tápszeres étkezés előtt kínáljuk a gyümit és fokozatosan emeljük az adagokat. Ha megeszik a baba már 100-125 gr-t. Nyugodtan készítsük el rizzsel, kölessel, kukoricapehellyel.  Ezekből durván 4 púpozott evőkanálnyi mennyiség bőven elég. Ezek nem tartalmaznak glutént, hiába kapható gabonapépek nagy tárháza akár 4 hónapos kortól. Ne adjunk a babának, várjünk vele min. 8 hónapig. Zabpelyhet is ekkortól adjunk.
    Tipp:Rizsből csak "A" minőségű barna rizst ajánlok. Rizst érdemes előző este vízben ugyanúgy beáztatni, mint a babot, könnyebben megfő. Többszörös főzőlében készítsük el (3x-4x vízben). Rizspehely is kapható, kényelmes, gyors elkészíteni, de drága. Ha anyatejjel ízesítjük, ne forraljuk hozzá, mert egyrészt büdös és rossz lesz a kaja, másrészt az anyatej értékes alkotórészei szétesnek magas hőmérsékleten. Kézmelegre lehűtve keverjük hozzá. Ez az alapelv vonatkozik tápszerre. Kölest könnyű elkészíteni, jól adagolható, egyedi íze van, nálunk a baba nagyon szereti.  Kukoricapehelynél nem muszáj kimondottan bio márka jelzésűt megvennünk, persze ettől függetlenül jó lehet. Mindenképp csak natúr kukoricapelyhet vegyünk. Nézzük meg csomalást, nehogy gabonarosttal dúsított legyen.

    Ha egy kicsit édesíteni szeretnénk a pépet, akkor két-három cikk almát rakjunk bele vagy fruktózt használjunk. Fruktózból nagyon keveset kell használni. Gyümi mellett répa is feldobja a tízórait, nem csak a déli főzeléket. 

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs baba rizs folyadék anyatej kukoricapehely fruktóz tízórai köles pép

A bejegyzés trackback címe:

https://syl-babagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr731028654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása