HTML

Syl_babagasztro

Babakonya, baba gasztro, hozzátáplálás, receptek, ötletek, tapasztalatok, ételek bevezetése

Friss topikok

Linkblog

Tojásevés megóvhat az ételallergiától????

2010.10.13. 15:28 sylblog

Minap a következő érdekes cikkre bukkantam:

Forrás: http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/taplalkozastudomany/20101009-a-tojaseves-megovhat-az-etelallergiatol.html

"Ha a szülők a gyermekük étrendjébe hamar beiktatják a tojást, elkerülhetik, hogy a kicsiknél ételallergia alakuljon ki - állítja egy Melbourne-ben nemrég végzett felmérés A Melbourne Egyetem kutatói szerint azoknál a gyerekeknél, akik életük első évében nem fogyasztanak tojást, ötször nagyobb eséllyel alakul ki tojásallergia.
A mostani kutatásban összesen 2500 kisgyerek vett részt. A kutatók megvizsgálták a gyerekek étrendjének alakulását az első évben és rájöttek, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek étrendjébe már az első hat hónapban beiktatták a tojást, csupán 5,6 százalékban alakul ki tojásallergia. Ez meglehetősen alacsony arány ahhoz a 27,5 százalékhoz képest, amit azoknál a gyerekeknél figyeltek meg, akiknek étrendjéből az első évben kizárták a tojást és annak származékait.
"A nemzetközi gyermekétkeztetési irányelvek szerint, ha a családban előfordult már valamilyen ételallergia, akkor késleltetni kell a potenciálisan allergén ételek étrendbe való bevezetését - nyilatkozta Dr. Jennifer Koplin, a kutatás vezetője - Ez azonban úgy tűnik nem minden esetben célravezető, hiszen a tojás korai étrendbe iktatása akár segíthet is megelőzni a későbbi tojásallergiát."A kutatás részletes leírása a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban olvasható.

-----------------

Azt már lassan minden kismama tudja, hogy a glutén hamarabb bevezethető, mint kb. 2 éve. Addíg úgy tartották, hogy a gluténallergia miatt csak 8-12 hónapos kort után érdemes bevezetni. Most úgy vélik, hogy főleg anyatejes babáknál 4-6 hónapos kor között van valamiféle "immunkapu", amikor ha a szervezet megismerkedik a gluténnal, akkor kisebb esélye annak, hogy lisztérzékenység alakuljon ki.
Meglepődtem az ausztrál kutatás tojás kapcsolatos eredményein. Nem értem a dolgot egészen. Számomra nem egyértelmű, hogy a tojás korai bevezetése magára tojásallergia kialakulását csökkenti, vagy amblokk mindenféle ételallergia kialakulását megelőzheti. Az se tiszta, hogy csak a tojásfehérjére vagy csak a sárgájára vonatkozik a kutatási eredmény.

Én továbbra is úgy gondolom, hogy a tojássárgáját nem adom a gyereknek 9 hónapos kor előtt (elméletileg 8 hótól lehet), fehérjét pedig csak 1 éves kor után.

Ha így haladnak a kutatások a végén még a tehéntejre is ráfogják, hogy előbb érdemes bevezetni, hagyj szokja a gyerek alapon. Remélem nem lesz így.

 

1 komment

Címkék: kutatás ausztrál tojás megelőzés glutén hozzátáplálás fehérje ételallergia sárgája

A bejegyzés trackback címe:

https://syl-babagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr932368847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cukorbeteg · http://www.macosz.hu/ 2010.11.01. 17:47:49

Szia ehhez kapcsolódóan ajánlok egy cikket főleg kismamáknak: www.macosz.hu/etelalergia-csecsemokorban.html

Nagyon jó a blogod, gratula :)
süti beállítások módosítása