Imádom a lecsót, egész évben várom ezt az időszakot, mert nincs rá szabály, hogy az alapízeken kívül mivel variálom. Önmagában a lecsó nem laktató eledel. Rizs körettel nem tartom túl magyarosnak, inkább menzainak. Simán kenyérrel vagy tojással eszük alapjáraton. Mazsola házi lecsót kóstolt már 8 hónaposan csirkes husival, de ideit csak most. Azt már tudom, hogy a paprika nem puffasztja, vagyis a héja. Az eredeti lecsó receptben nem igen található meg az őrölt kömény, én egy nagyon kicsit rakok bele neki. A lecsóba szánt paradicsomokat egészben lobogó forró vízbe raktam és bevágtam. Kb 2-3 percig forrázom és miután kiveszem, lehúzom a héjukat.
A babának lecsóalaphoz csak fél fej közepes hagymát használok és kevés zsíradékot. Növényi olajjal egészségesebb lenne készíteni: olíva, repce, kukorica stb. Én inkább nagyon kevés mangalica zsírt használok ehhez.
Feltételezem, hogy nem kell a lecsó alap elkészítését részleteznem, mert közismert. Gyerkőcnek a következő zöldségeket raktam bele és ezeket variáltam lecsóban:
zöldborsó, cukkíni, patiszon, padlizsán (sütőben elő sütve), répa, karalábé
A lecsóhoz csirkehús és -májat szoktam rakni krumplival, kölessel, kukorica darával és barna rizzsel. A köleses variációt imádja Mazsi. Nagyobb gyerekeknek bulgurral vagy kuszusszal is adhatjuk.
Tojássárgáját egy-két héten belül szándékozok adni babának, csak frissen rakok rá majd, de nem ütöm rá a sárgáját, hanem megfőzőm a tojást és kiszedem belőle sárgáját és összetörtve belekeverem a lecsóba. Bors helyett borsikafűt használok